Glosar de termeni: Sa, Salinitate, Saratura, Sare, Sariaj, Saritoare, Sarmatian, Scolopendra, Scorpion, Secundara, Sediment, Sedimentare, Sedimentogeneza, Seninari, Sesar, Sicativ, Silex, Silice, Silvostepa, Sinclinal, Sist, Sist cristalin, Sistoaca, Sohodol, sodol, Sol, Sol aluvial, Sol intrazonal, Sol relict, Solifluxiune, Sorb, Spalatura, Speleotema, Speologie, Stalactita, Stalagmita, Stanci reziduale, Stilolit(a), Strachina, Stratigrafie, Strunga, Subsidenta, Surplomba
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-S-
Sa = (Reg.) denivelare sau portiune mai joasa in cadrul unei culmi sau creste montane de forma unei sei.
Salinitate = (Geol.) continut in saruri a unei ape sau a unui sol.
Saratura = (Geog.) teren bogat in saruri minerale solubile cu fertilitate redus; prin extensie: pasune care se intinde pe un astfel de loc.
Sare = (Geog.) denumire uzuala data clorurii de sodiu; compus chimic rezultat din reactia dintre un acid si o baza.
Sariaj = (Geol.) unitate geologica caracterizata prin inversarea stratelor de roci in urma orogenezei sau a miscarilor tectonice
Saritoare = (Geog.) ruptura de panta de forma unei cascade pe firul vailor, valcelelor stancoase, galeriilor etc.
Sarmatian = (Geol.) ultimul etaj geologic incadrat intre sfarsitul miocenului si inceputul pliocenului (in cadrul erei neozoice), caracterizat prin fauna de gasteropode, lamelibranhiate, foraminifere.
Scolopendra = (Bios.) miriapod insectivor, lung de 10-12 cm, care traieste in locuri umede si intunecoase.
Scorpion = (Biol.) specie de arahnida care are la partea posterioara gkande veninoase ce se deschid in varful unui ac; poate fi intalnit ocazional si in pesteri.
Secundara = (Geog.) a doua mare era geologica cu viata. A durat cam 160 milioane de ani si cuprinde urmatoarele perioade: triasic, juasic, cretacic. Sinonim Mezozoic.
Sediment = (Geol.) depozit petrografic care poate avea origine detritica, chimica sau organica si provine pe urmatoarele cai: dezagrgarea sau alterarea rocilor preexistente, acumulari organice, precipitarea elementelor dizolvate in apa.
Sedimentare = (Geol.) procesul de depunere si formare a sedimentelor in regiunile scufundate sub apa ale scortei (oceane, mari, lacuri)
Sedimentogeneza = (Geol.) depunere de diferite fractiuni de roci rezultate din eroziunea litosferei.
Seninari = (Alp.) zone de stanci golase si foarte inclinate, din abruptul unui masiv muntos.
Sesar = (Alp.) traseu de catarare sau escalada cu gradul 6 de dificultate.
Sicativ = (Biol.) (despre uleiuri) care se usuca repede.
Silex = (Geol.) agregat de silicee criptocristalina si amorfa in forma de concretiuni sau lentile in calcare silicioase;provine din cristalizarea partiala a gelurilor de silicee in cadrul proceselor de transformare a sedimentului in roca (diagenezei).
Silice = (Geog.) nume generic dat diferitelor varietati de bioxid de siliciu.
Silvostepa = (Biol.) regiune de trecere intre o zona de padure si o zona de stepa cu vegetatie formata din arbusti.
Sinclinal = (Geog.) partea boltita a unor cute sedimentare, care are concavitatea orientata in sus. In axul sinclinalului pot aparea roci mai tinere, iar pe flancuri mai vechi.
Sist = (Geol.) roca ce are proprietatea de a se desface in foi subtiri dupa planuri paralele.
Sist cristalin = (Geol.) vezi Sist.
Sistoaca = (Geog.) valcel stancos, ingust, de inclinatie variabila, care brazdeaza panta unui munte. Sinonim cu surloi sau jgheab.
Sohodol, sodol = (Car.) o vale seaca a carei apa isi gaseste drum prin numeroasele fisuri din roca, iesind intr-un tarziu la suprafata sub forma unui izbuc.
Sol = (Geog.) stratul afinat de la suprafata Pamintului in care se dezvolta viata vegetala.
Sol aluvial = (Geol.) tip de sol format pe depozite recente fluviale, fluvio-lacustre sau lacustre.
Sol intrazonal = (Geol.) sol format sub influenta dominanta a unuia din factorii locali (relief, roca, exces de umiditate, exces de saruri), independent (sau slab dependent) de zonalitatea bio-pedoclimatica (ex.: solurile litomorfe, hidromorfe, halomorfe, neevoluate).
Sol relict = (Geol.) sol format in trecut, a catui dinamica initiala a incetat.
Solifluxiune = (Geog.) alunecare lenta a solului; curgere de teren.
Sorb = (Car.) loc de pierdere a apei unde se aduna o coloana de apa ce face presiune asupra punctului de captare.
Spalatura = (Geog.) stanca golasa, dar de o inclinatie mai redusa decat cea a seninarilor, in general lustruita de actiunea apelor pluviale.
Speleotema = (Speol.) formatiuni concretionare endocarstice ce apar in pesteri prin depunerea carbonatului de calciu in pesteri din apa de infiltratie.
Speologie = (Speol.) stiinta pluridisciplinara care se ocupa cu studiul complex al pesterilor si are drept scop exploatarea si cercetarea pesterilor intr-un context mai larg al mediului carstic si precarstic, protectia acestora si gasirea eventualelor posibilitati de valorificare a acestora.
Stalactita = (Speol.) speleotema de forma cilindrica sau conica ce atarna din tavan sau de orice proeminenta si care sunt generate de picaturi de apa ce cad atrase de gravitatie.
Stalagmita = (Speol.) speleotema de forma cilindrica sau conica ce se formeaza pe podea sau pe orice proeminenta pozitiva si care sunt generate de picaturi de apa ce cad de sus.
Stanci reziduale = (Geog.) blocuri mari de roci dure, respectiv ale unui relief mai vechi, care se individualizeaza pregnant fata de regiunea din jur.
Stilolit(a) = (Speol.) forma incipienta a unei stalactite, de obicei traslucide, de 4-6 mm diametru si pereti de 0,3-10 mm grosime.
Strachina = (Reg.) termen folosit pentru crov.
Stratigrafie = (Geol.) ramura a geologiei care studiaza si determina pozitia cronologica a rocilor ce constituie scoarta terestra; ea serveste ca baza pentru reconstituirea istoriei geologice.
Strunga = (Reg.) depresiune, spartura intr-o creasta sau muchie stancoasa. Ex.: Strunga Ciobanului, Strunga Dracului - Fagaras
Subsidenta = (Geog.) scufundarea lenta si progresiva a fundului unui bazin sau depresiuni, paralel cu sedimentarea acestora. In prezent se admite ca ariile subsidente pot fi si sub nivelul marii.
Surplomba = (Geog.) portiune de stanca ce depaseste planul vertical; se trece cu ajutorul scaritelor.

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii