Glosar de termeni: Padina, Paduri de lunca, Paleolitic, Paleontologie, Paleosol, Paleozoic, Pannonian, Panza de sariaj, Paralela, Pas, Pasune, Pediment, Pedologie, Pegmatit, Peneplena, Periglaciar, Permian, Pestera, Pestera emergenta, Picior de munte, Piemontana, Pierdere, Piolet, Piroclastite, Piroxeni, Piton, Plai, Platforma continentala, Platou, Platou carstic, Pleistocen, Pliocen, Plotun, Pluvial, Pod, Podis, Polie, Polimetale, Ponor, Popistau, Populatie, Portal, Povarnis continental, Pozitie geografica, Precambrian, Presiune, Priza, Proluviu, Proterozoic, Pseudocarst
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-P-
Padina = (Reg.) termen folosit pentru crov; mic platou pe varful unui deal sau munte (Ex.: Padina lui Calinet)
Paduri de lunca = (Geog.) Paduri de suprafata mica situate in lunci, compuse din "iubitori de umezeala": salcie si plop.
Paleolitic = (Geog.) epoca de cultura umana - epoca veche a pietrei- cand se face trecerea de la prehominizi la Homo sapiens, cand apar, primele unelte facute de om (Homo faber) din cremene (silex sau alte roci dure. S-a derulat inainte si in timpul glaciatiunilor (Gunz-Wurm) aproximativ intre 1.850-2 milioane ani si 10.000-8.000 i.Chr.
Paleontologie = (Geog.) Ramura a geologiei care se ocupa cu studiul organismelor animale si vegetale si vegetale care au trait in trecutul geologic si care s-au pastrat ca fosile in sedimentele scoartei.
Paleosol = (Geog.) Sol al carui profil s-a format total sau partial in alte conditii de pedogeneza decat cele actuale.
Paleozoic = (Geog.) Prima era geologica ce incepe cu aparitia primelor fosile identificabile. A durat aproape 400 milioane de ani, a avut doua cicluri orogenetice (caledonic si hercinic) si se imparte in urmatoarele perioade: cambrian; ordovician; silurian; devonian; carbonifer; permian.
Pannonian = (Geog.) etaj geologic incadrat intre sfarsitul miocenului si inceputul pliocenului (in cadrul erei neozoice)
Panza de sariaj = (Geol.) Vezi Sariaj.
Paralela = (Geog.) fiecare din cercurile imaginare determinate de intersectia globului pamantesc cu planuri perpendiculare pe axa polilor.
Pas = (Geog.) zona de trecere de pe un versant pe altul, folosindu-se o sa sau o curmatura; drum ingust intre munti; trecere (defileu).
Pasune = (Geog.) loc acoperit cu vegetatie ierboasa, unde pasc vitele; iarba de pe acest loc.
Pediment = (Geog.) forme de eroziune si acumulare dezvoltate in conditiile unui climat arid; ele se dezvolta in jurul unor "munti" insulari (inselberguri); suprafata de eroziune locala, usor inclinata (1-7%) si dezvoltata pe roci masive, rezistente, mai ales pe roci cristaline de tipul granitului; echivalat adesea cu glacisul de eroziune in roci dure, sau glacisul pietros.
Pedologie = (Geog.) stiinta care se ocupa cu studiul solului sub toate aspectele sale (geneza, morfologie, proprietatii, clasificare, raspandire, utilizare, ameliorare)
Pegmatit = (Geog.) vezi Granit.
Peneplena = (Geog.) campie usor valurita ce s-a format printr-un indelungat proces de eroziune si care pastreaza din loc in loc reliefuri reziduale care nu au fost nivelate, numite martori de eroziune.
Periglaciar = (Geog.) In sens propriu, semnifica fenomenele ce se extind in vecinatatea unui ghetar; sensul general actual este mult mai larg, referindu-se la sistemul morfogenetic, formele de relief si structurile din sol, in care rolul principal il joaca inghetul apei in sol si subsol.Este specific acelor regiuni unde iarna este lunga si cu inghet prelungit, iar vara se face putin simtita, cum ar fi zona tundrei, sau etajul alpin din, din muntii inalti, situat imediat deasupra padurilor. Vezi Gelisol, Desene paraglaciare.
Permian = (Geog.) ultima perioada a erei paleozoice. Vezi Paleozoic.
Pestera = (Geog.) orice cavitate naturala cu o dezvoltare mai mare de 5 metri si suficient de mare, in sectiune, pentru a permite accesul omului.
Pestera emergenta = (Geog.) pestera cu un rau subteran iesind din ea.
Picior de munte = (Geog.) partea inferioara, in general impadurita, a unei spinari de de munte, ramificata dintr-un varf de pe culmea principala.
Piemontana = (Geog.) (despre o campie) piemonturile si campiile piemontane sunt acumulari de sedimente (in general pietrisuri si nisipuri), depuse la marginea unei unitati in inaltare de o retea hidrografica cu caracter torential.
Pierdere = (Geog.) fenomen specific regiunilor carstice, constand din disparitia de la suprafata pamantului a unui curs de apa prin ponoare, sorburi, pesteri, sau prin infiltrare treptata in prundisul albiei.
Piolet = (Geog.) instrument asemanator unui tarnacop utilizat indeosebi pentru escaladare in zonele acoperite cu zapada sau gheata
Piroclastite = (Geog.) roci formate din particule solide (fragmente de lava intarite si de roci dislocate ca urmare a eruptiilor vulcanice)
Piroxeni = (Geol.) grup important de silicati complecsi ce intra in compozitia multor roci magmatice.
Piton = (Alp.) cui metalic cu forme diverse, ce se intepeneste prin batere in fisurile stancii; este prevazut cu ureche sau inel
Plai = (Geog.) 1. Culme sau suprafata montana, sau de deal, prelunga si domoala, obisnuit cu pasune si cu drum; fata unui munte sau deal inalt, cu pante usor de urcat; culmi muntoase nivelate de eroziune si inclinate usor intr-o singura directie, specifice mai males supraftelor medii carpatice; 2. Drum pe coasta unui munte. 3. (reg) Campie. 4. (reg) Tinut sau meleaguri (natale).
Platforma continentala = (Geog.) fasie care, incepand de la tarm spre largul marii pana la o adancime de circa 200 m se defasoara sub nivelul apei.
Platou = (Geog.) vezi pod.
Platou carstic = (Car.) platou (podis) cu formatiuni carstice: pesteri, doline, avene, ponoare, vai oarbe, lapiezuri etc
Pleistocen = (Geol.) vezi Cuaternar.
Pliocen = (Geol.) a doua epoca a neogenului (dupa miocen) in care a avut loc o intensificare a eruptiilor vulcanice. Vezi si Tertiar
Plotun = (Inv.) termen din vechime pentru elan
Pluvial = (Geog.) cauzat de apa ploilor; avand originea in ploi.
Pod = (Geog.) suprafata inalta, aproape plana sau usor valurita, situata in zona de maxima altitudine a unui masiv muntos.
Podis = (Geog.) forma de relief de mare intindere, aproape plana, situata la o anumita altitudine.
Polie = (Car.) depresiune carstica sau campie carstica de mari dimensiuni, incadrata complet intre abrupturi calcaroase sau trepte antitetice pe fundul careia curge o apa care in mod obisnuit se pierde prin percolatie, dar care la viituri umple depresiunea formand un lac temporar.
Polimetale = (Geol.) (despre minerale, minereuri, zacaminte) Care contine mai multe metale, din care se pot extrage mai multe metale.
Ponor = (Geog.) loc de captare al unei ape de suprafata in subteran realizata pe rupturi sau fete de stratificatie impenetrabile pentru om.
Popistau = (Reg.) termen folosit pentru pestera sau aven.
Populatie = (Geog.) totalitatea oamenilor care locuiesc pe un anumit teritoriu, intr-o tara, localitate etc
Portal = (Car.) gura de intrare (monumentala) a unei pesteri de mari dimensiuni.
Povarnis continental = (Geog.) panta inclinata cu care se termina platforma continentala. Sinonim taluz continental, panta continentala.
Pozitie geografica = (Geog.) locul pe care-l ocupa o tara, o regiune pe glob; latitudine, longitudine, continent, emisfera etc
Precambrian = (Geog.) cea mai veche era geologica ale carei terenuri nu au urme de vietuitoare, sau prezinta organisme greu de clasat (alge sau celule). In partea superioara este limitata de cambrianul inferior, cand au aparut primele fosile identificabile. Sininim cu algonkian.
Presiune = (Geog.) forta exercitata asupra unei suprafete (apasare).
Priza = (Alp.) proeminenta, scobitura sau fisura in stanca folosita la escalada.
Proluviu = (Geog.) depozit continental cladit la baza versantilor, transportat de torenti si siroaie. Se compune din pietris putin rulat, nisip si argila si imbraca forma unor conuri de dejectie. Impreuna cu materialele coluviale se ingemaneaza si formeaza trene sau glacisuri proluvio-coluviale sau coluvio-proluviale, dupa predominarea unuia sau celuilalt.
Proterozoic = (Geol.) vezi Precambrian.
Pseudocarst = (Car.) carst format in loess, tufuri, aglomerate vulcanice.

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii