Glosar de termeni: Galgoi, Galma, Gavan, Genetic, Genetica, Geneza, Geogenie, Geografie, Geologie, Geomorfocronologie, Geomorfologie, Geosinclinal, Ghetar, Glaciar, Glacis, Gnais, Gol alpin, Grad de dificultate, Gradient adiabatic, Granit, Grind, Grohotis
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-G-
Galgoi = (Pop.) denumire populara data izbucului
Galma = (Reg.) denumire populara data izbucului (galgoi)
Gavan = (Reg.) 1. Vezi Crov. Este socotit intermediar intre crov si padina. 2. Valcea in semicerc, cu fund mlastinos.
Genetic = (Geog.) referitor la geneza, la nastere, la formare.
Genetica = (Biol.) Disciplina care studiaza fenomenele ereditatii si variabilitatii in organismele vii.
Geneza = (Geog.) proces de aparitie a unei fiinte sau a unui lucru; nastere, orgine.
Geogenie = (Livr.) ramura a geologiei care studiaza originea si formarea Pamantului.
Geografie = (Geog.) stiinta care studiaza organizarea launtrica, naturala si cea impusa de om, a mediului de la exteriorul solid al Terrei, sau spatiul terestru, ca un sistem dinamic si unitar (geografia generala), dar diversificata local si regional (geografia regionala) - Gr. Posea si altii.
Geologie = (Geog.) Stiinta care studiaza modul de formare, alcatuirea si istoria dezvoltarii globului terestru.
Geomorfocronologie = (Livr.) Cronologia geomorfologica intocmita pe baza ierarhizarii in timp a caracteristicilor reliefului actual.
Geomorfologie = (Geog.) Stiinta care se ocupa cu studiul stiintific al formelor pe care le imbraca suprafata terestra, sau studiul reliefului, (descriere, geneza, evolutie, clasificare, cronologie, dinamica, actuala, mod de folosinta).
Geosinclinal = (Geol.) bazin tectonic adanc cu apa situat la marginea platformelor continentale (blocuri de uscat terestru, rigide), care datorita scufundarii indelungate acumuleaza cantitati considerabile de materiale sedimentare. In timpul proceselor de orogeneza, prin inaltare si formare de bolti anticlinale si chiuvete sinclinale, rezulta relieful montan actual; regiuni depresionare foarte alungite si subsidente ale scoartei terestre, situate de obicei la margine de ocean, in care se prepara nasterea unui lant muntos si in care au loc sedimentari foarte groase de tipul flisului, insotite de metamorfism si magmatism.
Ghetar = (Geog.) masa de gheata compacta naturala, permanenta, rezultata din acumularea zapezii sau inghetul apei de percolatie, si care prin tasare, topire partiala si inghet se transforma in gheata compacta.
Glaciar = (Geog.) termen general folosit pentru toate fenomenele care se raporteaza la ghetari. De asemenea, termenul este folosit ca substantiv: epoca glaciara, perioada glaciara, actiune glaciara.
Glacis = (Geog.) Fasie de teren cu panta lina si neteda creata la poalele unui abrupt sau a unui versant mai inclinat.
Gnais = (Geol.) Roca metamorfica cu structura sistoasa , formata din feldspati, cuart si mica.
Gol alpin = (Geog.) zona situata la mari altitudini deasupra limitei superioare a padurii, acoperita cu pasuni, vegetatie pitica etc, sau lipsita de vegetatie.
Grad de dificultate = (Alp.) indicator numeric in alpinism indicand greutatea traseului de catarare; scara este de la 1 la 6 cu subdiviziunile A si B (Ex.: 5A, 3A etc)
Gradient adiabatic = (Geog.) Variatia temperaturii in volumele de aer cu miscare convectiva adiabatica (fara schimb de caldura cu mediul inconjurator) . Dupa gradul de saturatie a aerului cu vapori de apa se disting: gradientul adiabatic uscat, propriu miscarilor verticale ale aerului uscat sau umed nesaturat si avand o valoare constanta (
Granit = (Geog.) roca magmatica, acida, cu structura grauntoasa, cristalizata in intregime, avand ca minerale de baza cuartul, feldspatul si mica. De culoare alb-cenusie, galbuie, rosietica si mai rar verzuie. Putin carstificabila.
Grind = (Geog.) Mica ridicatura de teren de forma alungita, care rezulta din depunerile aluvionare ale unei ape curgatoare sau ale marii.
Grohotis = (Geol.) ingramadire de fragmente colturoase, de roci de dimensiuni diferite provenite din dezagregarea fizica si rostogolirea pe panta a stancilor.

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii