Glosar de termeni: Facies, Faina glaciara, Falie, Faneata, Fata de stratificatie, Fauna, Feldspat, Fenomen antropogen, Fereastra, Filare, Fir, Firn, Fisura, Fitogeografie, Flis, Floristic, Fluvisol, Foliatie, Foraminifere, Formatie eoliana, Formatiune, formatie, Fosila, Fractura, Fractura crustala
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-F-
Facies = (Geol.) Totalitatea caracterelor petrografice si paleontologice ale unui depozit sau roci, determinate de conditiile genetice ale mediului in care s-au format.
Faina glaciara = (Geol.) Fractiuni fine morenaice prin a caror frecare laminara se realizeaza polizarea rocilor sub ghetar.
Falie = (Car.) litoclaza ale carei flancuri sunt deplasate pe verticala.
Faneata = (Biol.) Teren in care creste iarba pentru fan.
Fata de stratificatie = (Geog.) discontinuitate in masa rocii care este raspunzatoare pentru patruderea apei in masivele calcaroase.
Fauna = (Geog.) Totalitatea speciilor de animale, dintr-o regiune, dintr-o anumita epoca geologica.
Feldspat = (Geol.) Mineral cu structura lamelara , care face parte din compozitia mai multor roci , mai ales a celor eruptive.
Fenomen antropogen = (Geog.) fenomen datorat actiunii omului cu urmari asupra reliefului, vegetatiei si climei; fenomen antropic.
Fereastra = (Reg.) Vezi curmatura.
Filare = (Alp.) eliberarea succesiva a corzii cu scopul asigurarii coechipierilor
Fir = (Geog.) linia principala de desfasurare a cursului unei vai; afluent secundar al acesteia.
Firn = (Geog.) Zapada care se pastreaza de la un an la altul, dar a carei structura si volum se modifica prin topire, recristalizare si tasare, devcenind granulara (zapada de firn sau ghiata de firn); volum important dar izolat de zapada persistenta (Firnflecken),unde stratele de zapada isi pastreaza dispunerea originala si care este capabila de oarecare actiune morfologica.
Fisura = (Alp.) crapatura in stanca folosita la intepenirea pitoanelor sau a prizelor de catarare
Fitogeografie = (Livr.) ramura a biogeografiei care studiaza raspandirea plantelor si comunitatilor vegetale in raport cu mediul (inconjurator) geografic. Principalele ei subramuri sunt : fitogeografia ecologica (studiaza cauzele ecologice ale raspandirii plantelor), fitogeografia floristica (studiaza arealele actuale ale plantelor), fitogeografia istorica sau genetica (studiaza raspandirea plantelor in perioadele geologice si istoria elementelor floristice si a vegetatiei pana in perioada actuala). Primele doua subramuri se cuprind si sub numele de geobotanica. Sinonim geografia plantelor.
Flis = (Geol.) formatie detritica alcatuita din straturi de conglomerate, gresii, argila si marna, formate la fundul unei mari si devenit apoi, prin ridicarea acestuia, un lant muntos.
Floristic = (Biol.) referitor la flora.
Fluvisol = (Geog.) Unitate principala in legenda FAO, care grupeaza soluri slab dezvoltate de pe depozite recente aluviale, lacustre si marine. Sinonim cu soluri aluviale.
Foliatie = (Geol.) Structura de detaliu a rocilor cristalofiliene si a altora, sub forma unor placi sau foite paralele. Suprafetele de foliatie pot fi plane (sisturi), osor ondulate (gresiile curbicorticale din flisul carpatic) sau puternic contorsionate. Rocile ajunse la zi se pot desface sub influenta agentilor externi.
Foraminifere = (Biol.) ordin de protozoare marin, avand corpul acoperit cu o cochilie calcaroasa prevazuta cu orificii pentru pseudopode.
Formatie eoliana = (Geog.) formatie geologica a carei origine se datoreste actiunii de transport, de sedimentare sau de eroziune a vantului.
Formatiune, formatie = (Geol.) complex de strate din scoarta Pamantului depuse intr-o anumita perioada geologica.
Fosila = (Biol.) Organism sau rest dintr-un organism vegetal sau animal conservat in depozitele sedimentare din trecutul geologic al Pamantului.
Fractura = (Geol.) crapatura de dimensiuni mari in masa rocii.
Fractura crustala = (Geol.) ruptura profunda care intrerupe continuitatea rocilor din crusta scoartei terestre, si care, in unele regiuni, faciliteaza ascensiunea magmei la suprafata.

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii