Glosar de termeni: Magmatism, Magnetism terestru, Magnitudine, Magura, Mamelon, Mamelon, Mangan, Mansa, Mare de tip continental, Marghile, Marmite, Marmura, Matca, Meridian, Meridianul 0, Merocarst, Metamorfism, Mezozoic, Mica, Minima termica, Mofeta, Molisol, Morena, Muchie, Munti vulcanici, Muscele
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-M-
Magmatism = (Geog.) ansamblul fenomenelor legate de magma, mai ales urcarea acesteia spre sau pana la suprafata si patrunderea ei sub forma de intruziuni in interiorul scoartei.
Magnetism terestru = (Geog.) proprietatea Pamantului de a se comporta ca un pamant cu doi poli. Acesti poli magnetici nu coincid cu cei geografic (de rotatie), cele doua axe facand un unghi de circa 11 grade. Prezenta unor particularitati geologice cum ar fi minereuri de fier importante determina schimbari locale in directia liniilor magnetice terestre, creind anomalii magnetice.
Magnitudine = (Geog.) numar ce reprezinta enrgia dispersata de un cutremur, sau logaritmul amplitudinii maximale a miscarii masurata la 100 km de epicentru si exprimata in microni.
Magura = (Geog.) forma de relief aproape conica ce se ridica deasupra zonei inconjuratoare. Ex. "Magura Codlei"
Mamelon = (Geog.) Forma de relief cu aspect elipsoidal bombat, care se ridica deasupra unei culmi deluroase sau muntoase, sau deasupra unei forme plate.
Mamelon = (Speol.) Forma de relief cu aspect elipsoidal bombat, care se ridica deasupra unei culmi deluroase sau muntoase, sau deasupra unei forme plate.
Mangan = (Geog.) Metal alb-cenusiu, asemanator fierului. Se gaseste in diferite minerale ale scoartei, in apele marilor de unde bacteriile manganogene fac sa precipite oxizi de mangan (care mai contin si fier, nichel, cobalt) de pe fundul oceanelor.
Mansa = (Alp.) portiune de perete cu un sistem de asigurare; este utilizata in desfasurarea antrenamentelor sau ca barem pentru admiterea in concursuri
Mare de tip continental = (Geog.) Mare inclusa intre hotarele unui continent.
Marghile = (Geog.) Movile mici (30-60 cm
Marmite = (Geog.) denumite in limbaj popular "oalele gigantilor", reprezinta excavatii rotunde sau ovale sculptate de curentii turbionari ai raurilor, atunci cand apa antreneaza intr-o miscare elicoidala pietrisurile din albia unui rau.
Marmura = (Geog.) roca metamorfica cristalizata,alcatuita din calcit sau dolomit, alba sau colorata, intrebuintata in sculptura si ca material de constructie.
Matca = (Geog.) (in sintagma matca raului) Vezi albie minora.
Meridian = (Geog.) Jumatatea unui cerc care intretaie suprafata terestra dupa un plan ce trece prin axa polilor. Toate meridianele sunt perpendiculare pe ecuator.
Meridianul 0 = (Geog.) Meridian de origine sau primul meridian, meridianul zero
Merocarst = (Geog.) carst incipient, limitat mai ales la unele forme de adancime, din cauza stratelor subtiri si calcarelor cu facies marnos sau cretos.
Metamorfism = (Geog.) Totalitatea modificarilor suferite de roci ajunse la mari adancimi, sub actiunea agentilor endogeni: caldura si presiune mari, deplasarea materiei, gaze si substante minerale din adanc. O forma particulara impusa de miscarile tectonice este dinamo-metamorfismul ce are loc mai ales in lungul fracturilor.
Mezozoic = (Geog.) vezi Secundara.
Mica = (Geog.) Grup de minerale de siliciu si aluminiu cristalizate , care se desfac in foite de obicei elastice.
Minima termica = (Geog.) Temperatura minima inregistrata intr-o anumita zona si perioada.
Mofeta = (Geog.) Produs gazos, constituit in cea mai mare parte din bioxid de carbon, care strabate prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice, in regiunile vulcanice sau adiacente (aureola mofetica).
Molisol = (Geog.) Strat de sol sau de roci care se dezgheata vara la partea superioara, devenind plastic si favorizind producerea solifluxiunilor. Se imbiba cu apa si produce solifluxiuni. (v. Gelisol).
Morena = (Geog.) Totalitea aluviunilor glaciare pe cale de a fi transportate sau care sunt deja depuse. Se compun din blocuri mari sau mici de roci dure, uneori usor scrijelite sau tocite, amestecate haotic intr-o argila nisipoasa si in faina glaciara.
Muchie = (Geog.) creasta ascutita marginita de pereti dificil de parcurs.
Munti vulcanici = (Geog.) Munti de origine vulcanica.
Muscele = (Geog.) (in sintagma dealuri muscele) Culme deluroasa cu povarnisuri domoale, caracteristica zonelor subcarpatice.

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii