Glosar de termeni: Rapel, Regresiune marina, Relict, Relief antropic, Relief carstic, Relief de modelare ciclica, Relief fluviatil, Relief glaciar, Relief litoral, Relief negativ, Relief petrografic, Relief pozitiv, Relief structural, Relief vulcanic, Resurgenta, Retea hidrografica, Rezervatie, Rezervatie a biosferei, Roci eruptive, Roci sedimentare, Rovina, Runc
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-R-
Rapel = (Alp.) coborare prin alunecare pe o coarda cu ajutorul unui sistem de franare, numit opt de rapel. Acest dispozitiv permite recuperarea coardei dupa terminarea coborarii.
Regresiune marina = (Geog.) proces de retragere a apelor marii de pe portiuni intinse ale scoartei terestre, provocata de ridicarea uscatului.
Relict = (Biol.) specie de planta sau de animal care constituie o ramasita a unei faune sau a unei flore diparute.
Relief antropic = (Geog.) relieful format sau care reflecta totalitatea transformarilor mari datorate omului: lacuri artificiale, cariere, baraje, diguri, halde de steril etc
Relief carstic = (Car.) relief specific regiunilor cu roci solubile(calcar, sare, gips); inglobeaza atat forme endocarstice cat si exocarstice generate de actiunea de dizolvare si de circulatie a apei la suprafata sau pe canale subterane.
Relief de modelare ciclica = (Geog.) rezultatul modelarii subaeriene indelungate, exercitata de ansamblul factorilor morfogenetici asupra substratului anterior (format din roci si forme de relief). Se poate ajunge la erodarea totala a reliefului anterior, formandu se o peneplena.
Relief fluviatil = (Geog.) tip de relief care cuprinde sistemul de vai, terase, lunci.
Relief glaciar = (Geog.) relief format pe muntii inalti in timpul racirii climatice din Cuaternar; in relieful actual se recunosc cicluri glaciare continuate peste praguri cu vai glaciare care au in partea terminala acumulari de morene.
Relief litoral = (Geog.) tip de relief care se intilneste in tara noastra sub forma deltei (Delta Dunarii), lagunelor (sistemul Razim Sinoe) si a tarmului inalt (cu faleza) si care caracterizeaza zona litorala de la sud de Capul Midia. In prelungirea submarina a reliefului litoral, exista o cimpie litorala submersa care formeaza platforma continentala a Marii Negre.
Relief negativ = (Geog.) clasificat dupa un plan mediu de referinta, relieful poate fi pozitiv: munti, interfluvii, continent, etc; negativ: depresiuni, vai, bazine oceanice, etc
Relief petrografic = (Geog.) ansamblul formelor care au un aspect exterior influentat predominant de alcatuirea geologica (petrografica) a rocilor subiacente.
Relief pozitiv = (Geog.) clasificat dupa un plan mediu de referinta, relieful poate fi: pozitiv: munti, interfluvii, continent, etc; negativ: depresiuni, vai, bazine oceanice, etc,
Relief structural = (Geog.) ansamblul formelor care au un aspect exterior determinat in principal de modul de aranjare a stratelor, deci de "structura" lor geologica.
Relief vulcanic = (Geog.) relieful vulcanic este un relief atit structural si petrografic, cit si un relief de "constructie", formele majore (conurile vulcanice) fiind datorate urcarii magmei la suprafata.
Resurgenta = (Car.) izvor carstic a carui insurgenta este cunoscuta.
Retea hidrografica = (Geog.) totalitatea unitatilor hidrografice cu caracter permanent sau temporar din cuprinsul unui bazin hidrografic (sunt incluse si lacurile si mlastinile).
Rezervatie = (Geog.) teritoriu cu plante, animale si formatii geologice rare, pe care este oprita prin lege orice transformare.
Rezervatie a biosferei = (Geog.) rezervatie care contine elemente de biosfera. Vezi biosfera.
Roci eruptive = (Geog.) roci din eruptie, de origine vulcanica.
Roci sedimentare = (Geog.) roci formate prin comprimarea si intarirea sedimentelor.
Rovina = (Reg.) termen folosit pentru crov.
Runc = (Reg.) loc cu buturugi unde padurea a fost taiata (runcuita).

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii