Glosar de termeni: Calcar, Caldare, Caldare glaciara, Caldera, Cambisoluri, Cambrian, Campie, Campie tabulara, Canion, Caolin, Carabiniera, Carbune, Carpatic, Carst, Carst fosil, Carstologie, Cascada, Catena, Cereal, Cernoziom, Cernoziom levigat, Chei, Cheie de picior, Circ glaciar, Clabucet, Clastocarst, Clima, Clin, Coarda, Coasta, Colilie, Colmatare, Colt, Coltar, Compartimente morfostructurale, Compartimente morfotectonice, Concretiuni, Conditii de mediu, Convectie, Cordelina, Cornisa, Cornise de zapada, Coroziune, Coscova, Crater, Creasta, Cretacic, Crevasa, Crioplanatie, Crivat, Crov, Cuart, Cuaternar, Cuesta, Cumpana de ape, Curba de nivel, Curba izotermica, Curmatura, Custura
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>Fun>>Glosar de termeni

Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, speologia nu difera cu absolut nimic. Termeni precum "incaziune", "diaclaza" sau "TSA" ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale.

Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism, carstologie, mountaneering etc.

In prezent acest glosar, cu variate surse bibliografice, contine un numar insuficient credem noi de peste 400 de termeni speologici, montani sau din alte domenii adiacente speologiei, care speram sa fie utile in primul rand celor ce doresc sa se initieze in speologie.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lista. Va multumim anticipat!

Abrevieri folosite:

Acr. = acronim
Alp. = alpinism
Biol. = biologie
Bios. = biospeologie
Car. = carstologie
Geog. = geografie
Geol. = geologie
Inv. = invechit
Livr. = livresc
Pop. = popular
Reg. = regionalism
Speol. = speologie




-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -X- -Y- -Z-

-C-
Calcar = (Geol.) roca sedimentara ce ia nastere in procese chimice, biogene si organogene, putand aparea si in forma metamorfica (marmura); roca cimentata constituita din carbonat de calciu; dupa provenienta se deosebesc calcare de precipitatie fizico-chimica (oolitice) si organogene (formate din resturile scheletelor calcaroase ale unor alge si animale nevertebrate).
Caldare = (Geog.) vale priporoasa, de obicei cu pereti din stanca sau bolovanis.
Caldare glaciara = (Geog.) forma de relief adancita in amfiteatru, dezvoltata izolat sau in ansambluri complexe, reprezentand in cadrul unei vai glaciare nucleul ei de formare si treapta ei cea mai inalta.
Caldera = (Geog.) depresiune larga situata in partea superioara a unui con vulcanic, de forma circulara cu diametrul de cativa km, in care se afla unul sau mai multe conuri vulcanice mai mici.
Cambisoluri = (Geog.) cuprind solurile brune si brune acide, caracterizand Subcarpatii, munti josi si mijlocii. Clasa de soluri care include solurile cu orizont B cambic.
Cambrian = (Geol.) perioada geologica din prima parte a erei paleozoice (era veche a formarii Terrei si aparitiei vietii)
Campie = (Geog.) intindere vasta de pamant fara accidente insemnate de teren.
Campie tabulara = (Geog.) campii formate datorita migrarii orizontale si adancirii raurilor mari acoperite cu loess.
Canion = (Geog.) portiune de vale adanca si ingusta, de natura eroziva, cu versante abrupte si cu fundul ingust, de obicei ocupat in intregime de albia minora a unui rau.
Caolin = (Geog.) argila cu grad mare de puritate, de culoare alba - usor galbuie, constituita aproape in exclusivitate din caolinit (silicat bazic de aluminiu), formata prin alterarea rocilor bogate in feldspati sau alti alumosilicati sub actiunea apei, oxigenului si bioxidului de carbon.
Carabiniera = (Alp.) inel metalic ce serveste la atasarea de pitoane a corzilor sau scaritelor.
Carbune = (Geog.) roca sedimentara de culoare galbuie sau bruna pana la neagra, formata prin carbonizarea resturilor vegetale si folosita drept combustibil.
Carpatic = (Geog.) (in sintagma tip carpatic) tip de relief montan caracterizat prin combinarea formelor rezultate din structuri cutate complexe, din inaltari si scufundari ale unor blocuri hercinice, din vulcanisn si suprafete de nivelare.
Carst = (Geog.) denumire generica data unei regiuni cu relief caracteristic format in roci solubile (calcare, dolomite, sare, gips) prin procese de dizolvare, de precipitare, cat si prin eroziune. . Sub actiunea apelor de suprafata se formeaza exocarstul (lapiezuri, doline, polii, chei etc), iar cursurile subterane dau nastere endocarstului (avene, pesteri etc). Termen generalizat de la Podisul Karst, din Iugoslavia.
Carst fosil = (Geog.) carst ingropat sub sedimente mai noi.
Carstologie = (Geog.) stiinta care se ocupa cu relieful format pe roci solubile, avand la baza ca agent principal dizolvarea.
Cascada = (Geog.) cadere de apa ce se produce in punctul unde albia raului prezinta o diferenta de nivel.
Catena = (Geog.) lant de incretituri ale scoartei pamantesti, formata cam in acelasi timp.
Cereal = (Geog.) grupa de plante agricole (alimentare si furajere) din familia gramineelor.
Cernoziom = (Geog.) pamint negru , deosebit de fertil, care se gaseste mai ales in regiunile de stepa.
Cernoziom levigat = (Geog.) Tip de sol din clasa molisolurilor.
Chei = (Geog.) sector ingust dintr-o vale cu versanti stancosi, inalti si abrupti (formati indeosebi din roci calcaroase)
Cheie de picior = (Alp.) intepenirea piciorului intr-o fisura pentru realizarea unei prize (in alpinism sau escalada sportiva).
Circ glaciar = (Geol.) Depresiune circulara in regiunile inalte ale muntilor , formata prin eroziune sau prin actiunea unui ghetar.
Clabucet = (Reg.) munte de forma rotunda acoperit cu paduri. Ex.: Clabucetul Baiului.
Clastocarst = (Car.) vezi Pseudocarst
Clima = (Geog.) totalitatea proceselor si fenimenelor meteorologice caracteristice unei regiuni gografice.
Clin = (Geog.) panta cu inclinatie variabila a unui munte sau a unei vai.
Coarda = (Alp.) funie folosita de alpinisti in asigurarea catararii, coborarii in rapel, confectionata prin impletirea unor fibre sintetice rezistente (8 - 12 mm)
Coasta = (Geog.) versant, panta a unui deal sau munte
Colilie = (Geog.) numele mai multor specii de plante erbacee cu tulpini subtiri, inalte, cu peri albi in varful semintelor.
Colmatare = (Geog.) proces de umplere cu aluviuni, aduse de apele curgatoare, a unei depresiuni, zone lacustre, lac antropic, balta, lunca, sau chiar albia unui rau.
Colt = (Geog.) varf stancos care face parte dintr-un munte.
Coltar = (Geog.) dispozitiv cu colti de otel care se aplica pe bocanci pentru o mai mare aderenta la zapada intarita sau la gheata. Poate avea 10 sau 12 colti.
Compartimente morfostructurale = (Geog.) sectoare de relief generate prin efectul influentei exercitata de tipul de structura geologica
Compartimente morfotectonice = (Geog.) sectoare de relief generate de efectul miscarilor tectonice
Concretiuni = (Geog.) forme diverse de depunere a carbonatului de calciu ("lapte de piatra") pe peretii unei unei pesteri, ca urmare a dizolvarii calcarului de catre apele de infiltratie. Ex: stalactite, stalagmite, coloane, panze, baldachine, ghirlande, cristale etc
Conditii de mediu = (Geog.) Totalitatea factorilor de mediu biotici si abiotici in care traieste o fiinta.
Convectie = (Geog.) miscare verticala (ascendenta si descendenta) a aerului determinata de incalzirea inegala a straturilor inferioare ale atmosferei (convectie termica) sau de obstacolele aflate in calea aerului in miscare (convectie) dinamica. Aceasta din urma poate fi orografica, in cazul cand obstacolul este un lant montan, si frontala, cand este o masa de aer mai rece.
Cordelina = (Alp.) coarda subtire de diametru 4 - 7 mm.
Cornisa = (Geog.) acumulare de zapada in linia unei creste, sub forma unui iesind extins deasupra versantilor mai abrupti sau adapostiti de vant.
Cornise de zapada = (Geog.) streasina care se formeaza obisnuit deasupra unei rupturi de panta, saritori sau pe o creasta expusa curentilor.
Coroziune = (Geog.) actiune a vantului de slefuire a rocilor in mod diferentiat, prin intermediul particulelor de nisip, praf sau ace de gheata. Realizeaza urmatoarele forme de relief: ciuperci, babe, saltele, tigai, sfere, dreikantere etc
Coscova = (Reg.) termen folosit pentru crov.
Crater = (Geog.) adancitura de forma unei palnii tronconice situata la partea superioara a unui con vulcanic, de regula circulara.
Creasta = (Geog.) limita superioara a unui masiv muntos materializata in versanti relativ abrupti
Cretacic = (Geog.) ultima perioada a erei mezozoice.
Crevasa = (Geog.) despicatura verticala in corpul ghetarilor datorata miscarii acestora si a plasticitatii lor reduse.
Crioplanatie = (Geog.) proces de nivelare a reliefului sub actiunea alternarii ciclice a inghetului si dezghetului in regiunile montane.
Crivat = (Geog.) vant puternic, rece, care sufla iarna in tara noastra dinspre nord-est.
Crov = (Geog.) Depresiune mica, circulara sau elipsoidala, formata pe roci de tipul loessului, prin tasare, in regiune de stepa.
Cuart = (Geol.) Mineral foarte raspindit in natura, care se gaseste in stare amorfain nisip sau cristalizat in cristale de diferite culori
Cuaternar = (Geog.) A patra era geologica; dureaza 1,5 milioane de ani (cand se include si villafranchianul) dupa cronologia lunga, sau 500.000 ani dupa cronologia scurta si care continua si in prezent. Se deosebeste de tertiar prin aparitia glaciatiunilor si a omului; din punct de vedere tectonic este o continuare a Pliocenului. Se subdivide in moduri diferite dupa urmatoarele criterii: glaciatiuni, sedimente marine, fauna terestra, industriile umane si hominizi. Mai frecvent se folosesc urmatoarele subdiviziuni: pleistocen (glaciar) si holocen (postglaciar) , cuaternar inferior (din villafrankian pana la prima glaciatiune), Cuaternar mediu (glaciatiunile Donau, Gunz, Mindel) si cuaternarul superior (interglaciarul Mindel-Riss, glaciatiunile Riss si Wurm, tardiglaciarul si postglaciarul).
Cuesta = (Geog.) forma de relief asimetrica avand un versant accentuat inclinat (front de cuesta), iar partea superioara prezinta o suprafata cu panta redusa, care se orienteaza ca inclinare in sens opus frontului (spinare de cuesta)
Cumpana de ape = (Geog.) linia de separatie a suprafetelor de alimentare cu apa a doua bazine hidrografice adiacente. De regula, coincide cu coama sau creasta care dirijeaza apele de suprafata in sensuri opuse.
Curba de nivel = (Geog.) linie curba inchisa, rezultata din sectionarea unui relief cu planuri paralele echidistante ( linia ce merge pe versantul unui munte fara a urca sau a cobori )
Curba izotermica = (Geog.) Curba care uneste, pe o diagrama, punctele cu aceeasi temperatura ale unui proces fizico-chimic.
Curmatura = (Reg.) portiune mai coborata a unei creste muntoase sau culmi deluroase care inlesneste traversarea acesteia; sa adanca.
Custura = (Reg.) creasta de munte stancoasa si ascutita

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii