Pregatirea explorarii - Portalul de Speologie al României
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.roSpeologie.ro>>TSA>>Pregatirea explorarii

de Valentin Bogdan

A sti ce vrei, a sti cum sa obtii si a sti când este momentul sa actionezi este întodeauna cheia succesului în orice domeniu. In speologie aceste imperative îsi au echivalentul în pregatirea explorarii, pregatire fara de care activitatea noastra în subteran ar avea un caracter haotic si cu rezultate nu dintre cele mai bune. Bineînteles, nu cred ca a intrat vreodata o echipa într-o pestera fara sa-si pregateasca cât de cât tura, însa sunt la fel de convins ca nu sunt putini cei care nu se gândesc prea mult la acest aspect si s-au lovit de multe ori în subteran de lipsa organizarii anterioare.

Pentru ca rezultatele unei explorari sa fie maxime, înainte de a intra în pestera trebuie sa parcurgem mai multe etape; sa le urmarim în ordina lor cronologica:

 • Stabilirea exacta a obiectivului.
 • Documentare cât mai bogata despre zona/cavitatea respectiva: începând de la accesul în zona si fisa de echipare pâna la harti topografice si geologice, diferite studii speologice, geologice, geomorfologice etc. Daca nu exista o documentatie scrisa, este util sa contactam persoanele care au lucrat în zona. Tot în aceasta faza trebuie sa ne punem problema cazarii la suprafata, element important pentru eficienta unei echipe (odihna, confort...).

 • Informarea asupra starii vremii este obligatorie, în special în cavitatile în care exista pericol de viitura. Astfel, un etiaj ne poate oferi surprize placute (trecerea unui sifon deschis în astfel de conditii, depasirea unui horn devenit sec etc.) sau din contra, o viitura ne poate pune probleme deosebite.

 • Formarea echipei îi revine celui care a avut initiativa turei cu conditia ca acesta sa fie o persoana competenta din punct de vedere tehnic si organizatoric. Coechipierii trebuie alesi astfel încât nivelul tehnic si fizic al echipei sa fie omogen - creste eficienta echipei.

 • Pregatirea personala - fiecare cavitate cere un anumit nivel tehnic, fizic si psihic. Bineînteles ca tehnica se învata în timp însa, în special înaintea unei explorari de anvergura, un antrenament este recomandat. De asemenea, starea fizica trebuie sa fie perfecta, de aceea activitatea în subteran va începe dimineata, dupa un numar de ore de somn normal si un mic dejun bogat si variat.

 • Informarea unei persoane competente despre proiectul explorarii (accesul exact la cavitate, durata probabila a explorarii, data si ora exacte ale demararii acesteia). În cazul unei ture de explorare de anvergura este bine sa anunte CRS (Centrul Regional de Salvaspeo).

 • Pregatirea materiala a turei consta în prevederea echipamentului si verificarea acestuia, astfel:

  • detectarea echipamentului deteriorat, care trebuie îndepartat sau reconditionat (atentie la limitele reconditionarii!)

  • prevederea diametrului(-lor) corzilor si amarajelor (carabinire, verigi si placute de mare rezistenta sau lejere) în functie de tehnica folosita; nu trebuie sa abuzam de "tehnicile lejere" deoarece acestea necesita (mai mult decât altele) o perfecta stapânire si o cunoastere a limitelor lor!

  • amaraje variate: carabiniere cu si fara siguranta, verigi rapide, placute (coudée, vrillée, clown, coeur, inele etc.), bucle de amaraj (din coarda, chinga sau cordelina Dynemma), pitoane (de diferite tipuri), pene de întepenire (mai multe tipuri si marimi), trusa de spituri completa (spituri + conuri, tamponor, ciocan, sorbel), cârlig goutte d'eau, un scripete-blocator.

  • în functie de specificul cavitatii, mai putem include în echipamentul nostru si combinezon de neopren, pontoniera, cagula Marboré, barca, material pentru escalada - libera sau artificiala etc.

  • primus, brichete, folie de supravietuire, trusa de prim ajutor, hârtie si creion etc.

  • trusa de cartare lejera (chiar daca ridicarea topo nu este obiectivul initial, nu se stie niciodata…), un barometru - altimetru ne poate indica adâncimea aproximativa la care ne aflam sau, în cazul unei ture mai lungi, starea meteo de afara.

  • consumabile: rezerve de carbid, apa si mâncare (în cantitate suficienta, apetisanta si dietetica), toate în bidoane etanse (saci etansi); acestea nu trebuie sa se afle toate în aceeasi banana, mai ales când este posibila o separare a grupului.

  • aranjarea echipamentului în banane trebuie facuta respectând cronologia utilizarii lui.

Astfel, vom începe cu filarea corzilor (cu nod la capat!) urmarind fisa de echipare de jos în sus, adica în fundul sacului se vor afla corzile pe care le folosim ultimele; apoi, daca stim fisa de echipare vom introduce amarajele necesare echiparii puturilor carora sunt destinate corzile din banana respectiva. Fiecare echipier va sti exact ce contine banana pe care o transporta. În cazul unei ture de anvergura când intra în joc mai multe banane, este recomandata însemnarea fiecareia cu materialele pe care le contine precum si ordinea cronologica în care le folosim. De asemenea este util de a avea asupra noastra o coarda în plus de care ne-am putea folosi în cazul inexactitatii fisei de echipare sau pentru o interventie rapida (incident/accident).

O buna repartitie a greutatilor în banane în functie de numarul echipierilor. O tura speo nu are loc înaintea unui anunt în ziar. Notiunea de echipa este esentiala în reusita unei explorari. Lucrul în grup cere câteva calitati necesare si imperative pentru o buna întelegere. Expeditia este rezultatul a multe nopti de munca în comun, de pregatiri minutioase, în care fiecare îsi are locul în functie de aptitudini si posibilitati.

În concluzie, tura reprezinta obiectivul tuturor, irealizabil individual.Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii