de Tatiana Done
Liliecii sunt singurele mamifere care au un zbor sustinut si batut, realizat prin miscarea aripilor.
Aceste mamifere au fost numite Chiroptere (Ordinul CHIROPTERA) pentru ca, in limba greaca, "cheiros" inseamna mana iar "pteron", aripa.
Este vorba deci despre aripi provenite din modificarea mainilor, spre deosebire de pasari (Clasa Avis) ale caror aripi sunt formate din modificarea bratelor si nu a mainilor.
Altfel spus, liliecii (chiropterele) sunt mamifere activ zburatoare, cu aripi pieloase.
Liliecii sunt foarte utili atat omului cat si mediului inconjurator in multe feluri.
Liliecii care se hranesc cu fructe si nectar, polenizeaza si imprastie semintele plantelor in padurile tropicale. Multe fructe sau legume (ex.banane, avocado, vanilia, piersicile) depind aproape in totalitate de lilieci pentru polenizare.
Liliecii insectivori, care traiesc si in tara noastra, sunt esentiali in controlul numarului de insecte. De exemplu, un "Pipistrellus pipistrellus", care este unul din cei mai mici lilieci de la noi din tara poate consuma intr-o ora aproximativ 600 de tantari.
Guano-ul (excremente de liliac) este foarte bogat in potasiu si nitrati, fiind cel mai bun fertilizator pentru legume, plante si flori si este 100% natural.
Liliecii au fost asociati din vechime in cultura europeana cu ceva rau, daunator omului. Este motivul pentru care coloniile de lilieci, in special cele antropofile, au fost exterminate in multe tari, producand-se astfel adevarate dezastre ecologice prin disparitia unui pradator pentru o serie intreaga de specii de insecte din car emulte daunatoare culturilor.