Trucuri si sfaturi utile - Portalul de Speologie al României
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>TSA>>Trucuri TSA
de Doru Panaitescu (SRSC)

Cati dintre voi au stiut inca de la inceput ce si cum intr-ale speologiei? Cati din voi au parcurs pentru prima data o cavitate complexa fara nici un fel de impediment?
Cati din voi au avut de la inceput echipamentul reglat perfect, toate cele necesare turei la el(ea) etc?
Aceasta sectiune incearca sa indrume pasii celor care de-abia se apuca de speologia explorativa si au nevoie de cateva trucuri pentru a nu se lovi si ei (la propriu) cu capul de pragul de sus.

Pregatirea unei ture

- informati-va din timp asupra starii meteo. Nimic nu va poate strica mai mult tura decat o ploaie mocaneasca, mai ales daca aveti in vedere vizitarea unor cavitati cu sectoare active si deci cu risc de viitura.
- incercati sa cunoasteti cat mai din timp componenta echipei, pentru a va stabili obiective realiste ale turei. Daca cel dintre voi care se pricepe la cartare nu va veni, soarta unei ture de cartare e compromisa, chiar daca veti lua voi trusa de cartare la voi.

Echipamentul individual (in plus)

- este bine sa aveti la voi sorbelul(garoul). Are multiple utilitati: sa beti apa in pestera din locuri greu accesibile, sa (re)umpleti usor lamapa de carbid cu apa, sa indepartati praful din gaurile de spituri pe care le faceti fara a va intra in ochi, sa improvizati la nevoie un garou pentru raniri ale membrelor cu sangerare abundenta etc. Ascundeti-l in casca si legati-l de una din chingile castii. In acest fel nu il veti putea uta in cine stie ce buzunar.


- tineti la indemana o carabiniera mica fara surub. Se dovedeste extrem de utila in multe situatii: agatarea bananei, improvizarea unei veste, pozitionarea mai confortabila a lampii de carbid etc.
- o bucla de amaraj in plus si o coarda de 8-10 metri in plus nu va strica niciodata. Echiparea unei saritori alunecoase pe care toata echipa o considera inaintea turei drept o bagatela s-ar putea sa fie mai mult decat confortabila.

Echipamentul colectiv

- luati intotdeauna la voi o trusa de prim ajutor. Multi considera ca ei sunt imuni si nu pot pati nimic in pestera. Trecand peste aceasta bravada inutila, ganditi-va ca oricine poate pati ceva nu neaparat in pestera, ci in marsul de apropiere sau chiar in tabara. Crampele abdominale, durerile de cap, durerile musculare, bataturile sau un picior scrantit sunt doar cateva din problemele frecvent intalnite in tura, pentru care nu merita sa iti strici buna dispozitie si cheful de explorare. Din trusa de prim ajutor nu trebuie asadar sa lipseasca aspirina, antinevralgice, un medicament digestiv, un BenGay, o sticluta mica de spirt medicinal, leucoplast simplu si cu rivanol etc.
- nu luati mai mult decat ceea ce va este necesar in tura respectiva. Daca plecati in explorare (bataie de zona), nu are sens sa luati dupa voi barca pneumatica sau trusa de spituri.

Explorarea unei cavitati orizontale

- tineti ritmul si mai ales contactul vizual cu ceilalti. La primul semn de oboseala sau de frig anuntati-va coechipierii. Intotdeauna ganditi-va ca drumul de ducere este egal si de obicei mai usor de parcurs decat cele de intoarcere.
- in tarasuri, nu va impacientati. Tineti banana intotdeauna inainte cand intrati intr-un taras. In acest fel nu va veti bloca singuri acolo din cauza bananei. Daca sunteti incepator, mai bine rugati un coechipier experimentat sa o care. Veti castiga timp si energie pretioase pentru restul pesterii.

Explorarea unei cavitati verticale

- atentie la mana curenta. Nu incepeti nici un fel de echipare fara o mana curenta, in special pentru cavernamentele complexe de unde este foarte probabil sa iesiti extenuati.
- tineti in buzunarul combinezonului o bucata de doi metri de cordelina. Este extrem de utila daca va uitati acasa vesta sau pedala, ori daca acestea se deterioreaza in timpul urcarii.
- nu aruncati coarda in put. Riscati deopotriva sa o agatati si sa ramaneti in calitate de prim explorator prins la jumatatea putului, dar mai grav, toate pietrele pe care le puteti degaja vor cadea pe coarda si o pot sectiona. Nu in ultimul rand, daca jos va asteapta un lac sau o cascada, veti uda sau murdari coarda de pomana.

Tura de cartare

- imbracati-va mai gros decat pentru o tura obisnuita. O flanela de poliester sau un polar subtire adaugate peste imbracamintea obisnuita de explorare vor face diferenta. Un alt truc: luati la voi o mica bucata de izopren dintr-un sul compromis (90x50 cm) pentru sederi prelungite. Daca nu il aveti la dispozitie, stati pe banana pentru a impiedica pierderea de caldura.
- luati la voi un carnetel de rezerva si un pix. Precis unul din echipa il va uita. Carnetelul sa fie preferabil de matematica. Lasati maiestria artistica si hartia milimetrica pentru acasa sau pentru cort, unde lumina este net mai buna.

Tura foto

- imbracati-va mai gros decat pentru o tura obisnuita. Nu strica sa luati la voi o bucata mica dintr-un izopren vechi, cu care veti putea sedea prin diversele locuri unde veti fi nevoiti sa stati pentru regii mai complicate sau, in cazul in care sunteti asistent, prin diverse locuri pe unde va veti strecura sau catara pentru a da blitz.
- puneti echipamentul foto in cutii sau genti cat mai solide, cu pereti rigizi din plastic sau aluminiu, captusite cu burete sau alte materiale care absorb socurile.
- nu uitati sa aveti la voi servete de bumbac si una doua pensule moi pentru indepartarea prafului si a umezelii. Daca acestea nu va sunt la indemana, pana le procurati luati macar cateva betisoare de urechi care sunt excelente pentru indepartarea prafului si a umezelii.
- nu aburiti sticla obiectivelor incercand sa o stergeti apoi. Umiditatea mare din aerul pesterii va face ca obiectivul sa se usuce foarte greu, intarziindu-va inutil munca.
- pentru fotografii macro sau de detaliu, incercati in limita spatiului disponibil sa aveti la voi un pulverizator obisnuit (de lichid de curatat geamuri). Efectul pe care il obtineti udand diverse speleoteme uscate este extraordinar.

Intretinerea echipamentului

- cand ajungeti acasa, lasati lenea si scoateti echipamentul din banana. Mai mult ca sigur salopeta sau subcombinezonul sunt umede si stranse repede, asa ca riscati sa mucegaiasca.
- coarda trebuie scoasa din banana, spalata cu spalatorul de coarda sau in masina de spalat (atentie la verigi uitate!) si uscata undeva la umbra.
- nu lasati lampa de carbid nedesfacuta si cu slamul inauntru. Slamul in timp se intareste si va fi mult mai greu de curatat. Totodata, curatind lampa si punand carbid in ea evitati situatia penibila de a uita carbidul acasa la urmatoarea tura, caz in care veti avea carbid pentru cel putin o pestera.
- nu lasati acumulatorii/bateriile in frontala electrica. Scoateti-i si puneti-i la vedere sa ii incarcati pentru tura viitoare. Astfel veti evita sa uitati sa incarcati sau mai grav, daca faceti o pauza mai lunga, sa gasiti acumulatorii/bateriile scursi si lamelele oxidate.

Stii si tu un truc TSA pe care vrei sa-l spui si altora? Scrie-ne acum!

Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii