Noduri - Portalul de Speologie al României
Cursuri marketing si management

http://www.exec-edu.ro
English Version
Ajutor
Forum (cool!)
Stiri
Stiinta
Biospeologie
Topografie subterana
Ecospeologie
Protectia pesterilor
Hidrogeologie
Hidrogeologia Haghimasului
Pseudocarst
Cine sunt liliecii?
Arheologie subterana
Pesteri cu gheata
T.S.A
Echipament individual
Echipament colectiv
Parcurgerea cavitatilor
Pregatirea explorarii
Tehnica TSA I
Tehnica TSA II
Fise de echipare
Avene cu gheata
Fun
Wallpapere speo
Cantece la gura sobei
Bancuri speo
Din legendele pesterilor
Povestiri din pesteri
eName.ro
Gazduire Web pe servere din Romania.
Incepand de la 2 eur/luna
www.ename.ro
Utile (for newbies)
Intrebari frecvente
Glosar de termeni
Trucuri si sfaturi utile
Noduri
Viitura
Primul ajutor
Salvaspeo
Omul si pestera
Scara geocronologica
Fotografia in subteran
Speologia hibernala
Multumiri sponsorilor
Bibliografie selectiva
Harta site
Afterhours
Restaurante, cluburi, terase si baruri din Bucuresti. Stiri si cronici despre localuri.
www.afterhours.ro
afterhours.ro



Speologie.ro>>TSA>>Noduri



Nodurile constituie una dintre cele mai importante tehnici care trebuie cunoscute de un bun speolog, alpinist si un bun salvator. Orice nod trebuie sa fie fix, sa nu se deformeze la tractiune sa fie elastic la corzile dinamice si statice, sa nu aiba posibilitatea sa se dea peste cap sau sa se desfaca. De asemenea ele nu trebuie sa alunece ceea ce ar putea duce la strangulare, exceptie facand nodurile de asigurare si de urcare care sub sarcina se blocheaza iar lasate libere se pot manevra pe coarda.
Nodurile trebuie cunoscute foarte bine iar acest lucru se poate obtine doar exersand.


Se considera ca un nod este bine însusit atunci cand el poate fi realizat în orice pozitie si moment, chiar si pe întuneric, uneori si cu o singura mana. La fiecare nod trebuie cunoscuta executarea atat cu metoda clasica de înnodare, cat si sub forma de urmarire în doua directii. Cunoasterea unei singure metode nu este suficienta deoarece în anumite situatii sau pentru anumite scopuri nu poate fi folosita decat una din metodele de urmarire.
Unele noduri pot fi folosite în mai multe scopuri cum ar fi cazul nodului în forma de opt, care este supranumit si regele nodurilor! Cunoastem azi peste zece forme si posibilitati de aplicare a nodului în forma de opt, efectuate cu diferite scopuri.
Pentru realizarea unei securitati depline, este recomandat executarea la fiecare capat liber al corzii care iese din nod a înca un nod simplu suplimentar. Conditia principala este:
- capetele libere la noduri nu au voie sa fie mai scurte în centimetri decat diametrul corzii în milimetri, sau la chinga de 4-5 ori latimea ei. Dupa ce am efectuat nod, el trebuie asezat corect si apoi strans foarte bine. În timpul actiunii vom supraveghea nodurile cu atentie.
Nodurile reduc din elasticitatea si rezistenta corzilor. Majoritatea nodurilor reduc rezistenta corzilor cu 35-50%, în unele cazuri 70%. Vom lua în considerare o reducere a rezistentei a oricarui nod cu 50%.
Desi reduc rezistenta corzii, în medie cu 50%, nodurile sunt cele fara de care utilizarea corzii în speologie ar fi imposibila. Exista o foarte mare varietate de noduri.
De corectitudinea cu care sunt executate nodurile, poate depinde si viata speologilor si de aceea confectionare lor trebuie foarte bine cunoscuta, mergand pana acolo încat sa putem sa le executam chiar si pe întuneric.
Pentru a folosi la maxim calitatile unui nod, acesta trebuie sa fie nu numai bine executat dar si estetic, întelegand prin aceasta ca nodul sa fie îngrijit facut, firele corzii sa nu se încalece anormal sau sa nu fie stranse suficient.



Cool section!
Cave and nature free wallpapers
easy to download
Nou! Speologie interactiva!
Parerea ta conteaza
Speologie.ro/forum
Wildescapes
programe de teambuilding deosebite
Rhinolophus | SRSC | FRS | ISER Cluj | Salvaeco | Termeni si conditii | Publicitate | Masina de carotat | Fotoreportaj | SNS | Camere Video | TAK | Zerocalorii